Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na Yönelik Operasyon Ekonomiyi Düşürdü

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyon, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zor durumda kalarak ekonomiyi toparlamaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu operasyon sonucunda doları tutmak için yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Ancak, 23 aylık uygulama süresi boyunca iyileştirilen Merkez Bankası rezervleri hızla azaldı ve riskli bir seviyeye geriledi. Bu durum, şirketlerin ve hanehalkının beklediği faiz indirim sürecini de sekteye uğrattı. Piyasada oluşan yüksek faizler, üretimi ve istihdamı riske soktu. Aynı zamanda Nisan ayında gerileyen imalat kapasite kullanım oranı, ekonominin durgunluğa doğru ilerlediğine işaret etti.

‘Uzatmaları Oynuyor’

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, ekonomideki kötü gidişatı göstermek için son iki yılın en düşük seviyesine inen kapasite kullanım oranı grafiğini paylaştı. Özatay, “Ekonomi programı başarısız oldu ve artık sona erdi. Uzatmaları oynuyoruz. Bu program Haziran 2023’ten bu yana uygulanıyor ancak hala ticari kredi faizi %60, çeşitli maliyetlerle en az %70. Merkez Bankası’nın 22 Nisan’daki ağırlıklı ortalama fonlama faizi %48. Kapasite kullanım oranı hızla düşüyor” dedi. Mehmet Şimşek’in ABD’ye gitmesi, ekonomi yönetiminin para arayışı içinde olduğu yorumlarına neden oldu. Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America gibi firmaların yatırımcı toplantılarına katılarak programda değişiklik olmadığını belirtti. Ayrıca, Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de bir araya geldi.

Güney Kıbrıs’ı Tanıyan Kazakistan’la Anlaşma

Türkiye, 12 milyar Euro’luk yatırım taahhüdü karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni adanın “tek meşru yönetimi” olarak tanıyan Kazakistan ile ikili para takası (swap) anlaşması imzaladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından ABD’de imzalanan bu swap anlaşması, eleştirilere yol açtı. Anlaşmanın, iki merkez bankası arasında azami 28 milyar TL veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlayacağı ifade edildi.

Related Posts

Ünlü ekonomist piyasaların tepkisizliğinin nedenini açıkladı

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, jeopolitik risklerin artmasıyla altın, dolar ve borsaların beklenildiği etkiyi vermemesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, piyasalarda geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında daha ölçülü ve temkinli bir tepkinin gözlendiğini belirtti.

Tütün ve tütün mamulleri ihracatı 7 yıl sonra 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin tütün ve tütün mamulleri ihracatı bir yıllık dönemde 915 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara yükseldi.

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları

Lenin büstü 32 yıl sonra Düzce Akçakoca ile buluşuyor

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı

Yapay zekâ ‘et’i takip edecek

Teknolojik gelişmeler ve tüketici beklentilerindeki değişiklikler gıda endüstrisini de dönüştürürken, bu süreçte et sektöründe yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle sektörün daha çevreci, verimli ve müşteri odaklı hale geleceği öngörülüyor.