Kira fiyatları artacak mı?

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve kira sorunu

Türkiye’de enflasyonun yüksek seyri, özellikle büyükşehirlerde yaşam maliyetini artırmakta ve birçok kişinin kiralarını zor ödemesine sebep olmaktadır. Özellikle İstanbul’da kiraların asgari ücretin üzerinde seyrettiği bilinmektedir. İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin aylık yaşam maliyeti 90 bin lira seviyesindedir. Bu durum, mega kentin genel pahalılığı ile birleşince, kiraları ödemekteki zorluklar daha da artmaktadır. Ekonomik koşulların zorluğuyla birlikte, insanların artık kira ödemelerinde bile zorlandığı bir dönemdeyiz.

Enflasyonun yüksek seyri milyonlarca kiracıyı etkilerken, kira artışları da gündemdeki yerini korumaktadır. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, düşen enflasyon oranlarına bağlı olarak kira artış hızının yaz aylarında yavaşlayabileceğini söylemektedir. Ancak enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi, kiraların ilerleyen dönemde de yüksek seyretmesine yol açabilir.

Enflasyon ve kira artışları

Hakan Akçam’a göre, kiralık konut piyasasında fiyatlar sabitlenme eğilimine girebilir. Enflasyon verilerinin kira artışlarına doğrudan etki ettiği bilinmektedir. Akçam’ın verdiği bilgilere göre, Nisan ayında kira artış oranı %51,8 iken, bu oranın Mayıs ayında %48,2’ye düştüğü görülmektedir. Ancak, enflasyondaki düşüşün kira fiyatları üzerindeki etkileri henüz tam olarak netleşmemiştir.

Akçam, konut arzına ilişkin iktidar politikalarının da kira fiyatlarına etki edeceğini savunmaktadır. Barınma ihtiyacının sosyal konutlarla karşılanması durumunda, kiralık fiyatlarda düşüş yaşanabileceğini ifade etmektedir. Yaz aylarında ise talep üzerinde etkili olabilecek faktörler arasında memur tayinleri ve öğrencilerin üniversitelere yerleşmesi gibi durumlar öne çıkmaktadır.

Hakan Akçam, sektördeki fiyat manipülasyonlarına dikkat çekerek, dijital takip sistemleri ve elektronik kontrat uygulamalarının suistimallerin önüne geçtiğini belirtmektedir. Bunun yanında, sektördeki fahiş fiyatlar konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Son olarak, İstanbul’da yaşanan deprem sonrası bazı bölgelerde kiralık ve satılık konut fiyatlarının arttığı bilgisi de paylaşılmaktadır.

Related Posts

İki şirkete faaliyet izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından Ortak Finans Katılım Faktoring AŞ ve Fair Finansal Kiralama AŞ faaliyet izni verdi. İzne ilişkin BDDK’nın kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan kararlara göre, 9 Ocak 2025 …

Ünlü ekonomist piyasaların tepkisizliğinin nedenini açıkladı

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, jeopolitik risklerin artmasıyla altın, dolar ve borsaların beklenildiği etkiyi vermemesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, piyasalarda geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında daha ölçülü ve temkinli bir tepkinin gözlendiğini belirtti.

Tütün ve tütün mamulleri ihracatı 7 yıl sonra 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin tütün ve tütün mamulleri ihracatı bir yıllık dönemde 915 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara yükseldi.

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları

Lenin büstü 32 yıl sonra Düzce Akçakoca ile buluşuyor

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı