İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu devam ediyor: işsizlerin güvencesi

1999 yılında yasalaşan İşsizlik Sigortası Fonu, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların gelir kaybını telafi etmelerini sağlıyor. İlk sigorta ödemesi Haziran 2002’de yapıldı ve o günden bu yana işsizlerin güvencesi olmaya devam ediyor.

Fon, geçen yılı 358 milyar 971 milyon lira ile kapattı. Sigortalının brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı kesintileriyle büyümesini sürdürüyor.

2021’in ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyen fon, nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı.

Fonun dört aylık geliri 146 milyar 83 milyon lira, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lira oldu. En büyük gelir kalemi 68 milyar 939 milyon lirayla işçi ve işveren primleri olurken, başlıca giderler işsizlik ödeneği ve teşvik ödemeleri oldu.

En düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira

İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınıyor. Ödenek miktarı işten ayrılmadan önceki son 4 aylık kazancın yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor, ancak asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Ayrıca bu tutardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. 2025’te 4 ay çalışıp işsiz kalan bir kişi için en düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira olarak uygulanacak.

Sigortalılık süresine göre ödeme yapılıyor

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Kişinin işsiz kalması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, hizmet akdinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Sigortalı işsizlere çalışma süresine bağlı olarak 180-300 gün arasında işsizlik ödeneği veriliyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.