İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu devam ediyor: işsizlerin güvencesi

1999 yılında yasalaşan İşsizlik Sigortası Fonu, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların gelir kaybını telafi etmelerini sağlıyor. İlk sigorta ödemesi Haziran 2002’de yapıldı ve o günden bu yana işsizlerin güvencesi olmaya devam ediyor.

Fon, geçen yılı 358 milyar 971 milyon lira ile kapattı. Sigortalının brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı kesintileriyle büyümesini sürdürüyor.

2021’in ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyen fon, nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı.

Fonun dört aylık geliri 146 milyar 83 milyon lira, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lira oldu. En büyük gelir kalemi 68 milyar 939 milyon lirayla işçi ve işveren primleri olurken, başlıca giderler işsizlik ödeneği ve teşvik ödemeleri oldu.

En düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira

İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınıyor. Ödenek miktarı işten ayrılmadan önceki son 4 aylık kazancın yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor, ancak asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Ayrıca bu tutardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. 2025’te 4 ay çalışıp işsiz kalan bir kişi için en düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira olarak uygulanacak.

Sigortalılık süresine göre ödeme yapılıyor

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Kişinin işsiz kalması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, hizmet akdinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Sigortalı işsizlere çalışma süresine bağlı olarak 180-300 gün arasında işsizlik ödeneği veriliyor.

Related Posts

230 yöneticiyi işten çıkarıyor

Hollanda merkezli çok uluslu bankacılık şirketi ING küresel çapta üst düzey yöneticileri işten çıkarıyor. ING yaptığı açıklamada yaklaşık 230 yöneticiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 20 milyon 22 bin 845 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 21 milyon 527 bin 90 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

Karpuzu tarlada kalan çiftçi: Bir daha karpuz ekmeyeceğim

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını söyleyerek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz, çiftçiliği bırakmamız lazım” ifadelerini kullandı.