Güvenli liman vuruldu: Altın fiyatlarında sert düşüş!

Altın Fiyatları, Ticaret Müzakereleriyle İlgili Sinyallerle Düştü

Altın fiyatları, ABD ile bazı ülkeler arasında yürütülmesi muhtemel ticaret müzakerelerine dair sinyallerin belirmesiyle son iki haftanın en düşük seviyesine indi. Güvenli limanlara olan talebin müzakereler nedeniyle zayıflaması ve ekonomik verilerin faiz beklentilerini değiştirmesi, fiyatların düşüşünü hızlandırdı.

ABD’nin gümrük tarifeleri konusunda müzakere kapısını aralayabileceğine dair beklentiler, güvenli varlıklara ilgiyi azalttı. ABD Başkanı Donald Trump, “Bir noktada Çin ile bir anlaşma yapacağımızı umuyorum. Çin’le konuşuyoruz ama Çin’in her yerinde fabrikalar kapanıyor çünkü onların ürünlerini almıyoruz” ifadelerini kullandı. Çin medyası da ABD’nin Pekin ile gümrük tarifeleri üzerine görüşmek üzere temas kurduğunu bildirdi.

Tüm bu gelişmeler, yatırımcıların risk alma iştahını artırarak güvenli liman tercihini zayıflattı. Öte yandan, dün yayımlanan veriler ABD ekonomisinin 2022’den bu yana ilk kez yılın başında küçüldüğünü ortaya koydu. Bu durumun, tarifeler öncesindeki yüksek ithalat artışından kaynaklandığı belirtildi. Bu tablo, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl dört kez çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Faiz oranlarındaki düşüş, faiz getirisi bulunmayan altın için genellikle pozitif bir etki yaratıyor.

Zirveden Yüzde 8 Geride

Altının ons fiyatı, önceki kapanışa kıyasla yüzde 2,2 oranında gerileyerek 3 bin 215 dolar seviyesine düştü. Böylece altın, rekor seviye olan 3 bin 500 doların yüzde 8 altına indi. Dün ons fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak gram altın da değer kaybetti ve günü yüzde 0,8 düşüşle 4 bin 70 liradan kapattı. Spot piyasada gram altın, 4 bin liranın altına sarkarak 3 bin 975 liradan işlem gördü.

Rekorların Ardından Geri Adım

Geçen hafta 3 bin 500 doları aşarak tarihi zirvesini gören altın, sonrasında bir miktar değer kaybetse de yıl başından bu yana yüzde 23 oranında yükseliş kaydetti. Bu çıkışın temel nedenleri arasında Trump’ın hızlı değişen ticaret hamleleriyle piyasalarda yarattığı dalgalanma ve küresel yavaşlama endişeleri yer aldı. Çin’deki spekülatif alımlar ve merkez bankalarının güçlü talepleri de bu yükselişi destekledi.

Related Posts

Ünlü ekonomist piyasaların tepkisizliğinin nedenini açıkladı

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, jeopolitik risklerin artmasıyla altın, dolar ve borsaların beklenildiği etkiyi vermemesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, piyasalarda geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında daha ölçülü ve temkinli bir tepkinin gözlendiğini belirtti.

Tütün ve tütün mamulleri ihracatı 7 yıl sonra 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin tütün ve tütün mamulleri ihracatı bir yıllık dönemde 915 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara yükseldi.

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları

Lenin büstü 32 yıl sonra Düzce Akçakoca ile buluşuyor

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı

Yapay zekâ ‘et’i takip edecek

Teknolojik gelişmeler ve tüketici beklentilerindeki değişiklikler gıda endüstrisini de dönüştürürken, bu süreçte et sektöründe yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle sektörün daha çevreci, verimli ve müşteri odaklı hale geleceği öngörülüyor.