Güvenli liman vuruldu: Altın fiyatlarında sert düşüş!

Altın Fiyatları, Ticaret Müzakereleriyle İlgili Sinyallerle Düştü

Altın fiyatları, ABD ile bazı ülkeler arasında yürütülmesi muhtemel ticaret müzakerelerine dair sinyallerin belirmesiyle son iki haftanın en düşük seviyesine indi. Güvenli limanlara olan talebin müzakereler nedeniyle zayıflaması ve ekonomik verilerin faiz beklentilerini değiştirmesi, fiyatların düşüşünü hızlandırdı.

ABD’nin gümrük tarifeleri konusunda müzakere kapısını aralayabileceğine dair beklentiler, güvenli varlıklara ilgiyi azalttı. ABD Başkanı Donald Trump, “Bir noktada Çin ile bir anlaşma yapacağımızı umuyorum. Çin’le konuşuyoruz ama Çin’in her yerinde fabrikalar kapanıyor çünkü onların ürünlerini almıyoruz” ifadelerini kullandı. Çin medyası da ABD’nin Pekin ile gümrük tarifeleri üzerine görüşmek üzere temas kurduğunu bildirdi.

Tüm bu gelişmeler, yatırımcıların risk alma iştahını artırarak güvenli liman tercihini zayıflattı. Öte yandan, dün yayımlanan veriler ABD ekonomisinin 2022’den bu yana ilk kez yılın başında küçüldüğünü ortaya koydu. Bu durumun, tarifeler öncesindeki yüksek ithalat artışından kaynaklandığı belirtildi. Bu tablo, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl dört kez çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Faiz oranlarındaki düşüş, faiz getirisi bulunmayan altın için genellikle pozitif bir etki yaratıyor.

Zirveden Yüzde 8 Geride

Altının ons fiyatı, önceki kapanışa kıyasla yüzde 2,2 oranında gerileyerek 3 bin 215 dolar seviyesine düştü. Böylece altın, rekor seviye olan 3 bin 500 doların yüzde 8 altına indi. Dün ons fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak gram altın da değer kaybetti ve günü yüzde 0,8 düşüşle 4 bin 70 liradan kapattı. Spot piyasada gram altın, 4 bin liranın altına sarkarak 3 bin 975 liradan işlem gördü.

Rekorların Ardından Geri Adım

Geçen hafta 3 bin 500 doları aşarak tarihi zirvesini gören altın, sonrasında bir miktar değer kaybetse de yıl başından bu yana yüzde 23 oranında yükseliş kaydetti. Bu çıkışın temel nedenleri arasında Trump’ın hızlı değişen ticaret hamleleriyle piyasalarda yarattığı dalgalanma ve küresel yavaşlama endişeleri yer aldı. Çin’deki spekülatif alımlar ve merkez bankalarının güçlü talepleri de bu yükselişi destekledi.

Related Posts

230 yöneticiyi işten çıkarıyor

Hollanda merkezli çok uluslu bankacılık şirketi ING küresel çapta üst düzey yöneticileri işten çıkarıyor. ING yaptığı açıklamada yaklaşık 230 yöneticiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 20 milyon 22 bin 845 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 21 milyon 527 bin 90 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

Karpuzu tarlada kalan çiftçi: Bir daha karpuz ekmeyeceğim

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını söyleyerek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz, çiftçiliği bırakmamız lazım” ifadelerini kullandı.