Gençlerde kronik yalnızlık artıyor…

“`html

Yapay Zeka ve Gençler: Yalnızlığın Derinleşen Kıskacı

Sosyolog Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, yapay zekanın, kriz anlarında bireylere ihtiyaç duydukları sosyal desteği sunabilme kapasitesine dikkat çekti. Ancak, “Bireylerin insanlarla iletişim yerine yapay zekayla uzun süreli etkileşimde bulunmaları, sosyal medya gibi platformlarda olduğu gibi yalnızlığı daha da arttırma riski taşımaktadır.” sözleriyle bu durumun olumsuz sonuçlarına vurgu yaptı.

İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırmanın bulgularına değinen Prof. Dr. Süleymanlı, “Yalnızlığın insan sağlığına etkileri obeziteden daha önemli olabilir. Yalnızlığın, erken ölüm riskini yüzde 26 oranında artırdığı ve bunun yanı sıra kalp damar hastalıkları, demans, felç, depresyon ve kaygı bozuklukları ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.” dedi.

Gençler Arasındaki Kronik Yalnızlık Artıyor!

Son yıllarda dünya genelinde, özellikle gençler arasında artan yalnızlık hissiyatını değerlendiren Prof. Dr. Süleymanlı, “Durum son derece kaygı verici. Birleşik Krallık’ta 3,8 milyon kişi kronik yalnızlık çekiyor; ABD’de ise yetişkinlerin yüzde 36’sı, gençlerin ise yüzde 61’i yoğun bir yalnızlık yaşıyor. Almanya’daki bir araştırmada, 16-30 yaş arası katılımcıların neredeyse yarısının (%46) yalnız hissettiği belirlenmiştir.” şeklinde konuştu.

Gençler Tanıdıklarıyla Bile İletişim Kurmaktan Kaçınıyor

Türkiye’de gerçekleştirilen yıllık yalnızlık araştırmalarında, 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 40’ının, 55 yaş üstü bireylerin ise yüzde 26’sının sıkça yalnız hissettiğini belirten Prof. Dr. Süleymanlı, şöyle devam etti:

  • “2021 yılına göre yaş gruplarındaki yalnızlık hissinin artış gösterdiği gözlemleniyor.”
  • Dijital bağımlılığın yanı sıra okul ve iş hayatının stresi, sosyal çevre eksikliğine yol açarak gençlerde yalnızlığı artırıyor.
  • Günümüzde ebeveynlerin aşırı korumacı yaklaşımı gençlerin sosyal becerilerini zayıflatmakta; bazıları tanıdıklarıyla selamlaşmayı dahi unuttu.”

Gerçek Buluşmalara Katılım Yetersiz

İnternetin gençler üzerindeki etkisini değerlendiren Prof. Dr. Süleymanlı, “Sosyal medyanın aşırı kullanımının, yüz yüze iletişimi azalttığı ve sosyal izolasyonu artırdığı net bir şekilde gözlemleniyor. Gerçek buluşmaya zaman ayırmak istemeyen gençler, hatta romantik ilişkilerini bile tanışma siteleri üzerinden kuruyor. Araştırmalar, sosyal medya kullanımının artması ile yalnızlık duygusu arasında sıkı bir ilişki olduğuna işaret ediyor.” ifade etti.

Yapay Zeka İletişimi Derinleştiriyor

Sosyal medya bağlantılarının artmasına rağmen yalnızlaşma riskinin yükseldiğini belirten Prof. Dr. Süleymanlı, “Sosyal izolasyon, bireylerin yabancılaşmasına ve yalnızlık hissinin artmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra yapay zeka, insan duygularını simüle etme yeteneğine sahip yeni bir çözüm olma yolunda ilerliyor. Bu teknoloji, insanların duymak istedikleri sözcükleri sağlarken, yalnızlık hissini hafifletme aracı olarak görülebilir. Ancak, insan ilişkilerinin yerini yapay zekanın alması durumunda, yalnızlığın daha da derinleşmesi kaçınılmaz olabilir.” dedi.

Yalnız Gençlerin Geleceği

Yalnızlığın gençlerin sosyal becerileri, akademik başarıları ve kariyer hedeflerini nasıl etkilediğini değerlendiren Prof. Dr. Süleymanlı, “Yalnız yaşayan gençlerin, işsiz veya eğitim seviyelerinin düşük olma ihtimalleri yüksektir. King’s College London ve Greenwich Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yalnızlık hissinin erken yaşlarda bireyin sosyo-ekonomik durumunu negatif etkilediğini kanıtlıyor.” dedi.

Yalnızlığın Atlatılması İçin Öneriler

Yalnızlık hissini azaltmanın yollarına da değinen Prof. Dr. Süleymanlı, “Hepimiz zaman zaman yalnızlık duygusuyla karşı karşıya kalabiliriz. Sosyal bağlantıları güçlendirmek, iletişimde bulunmak ve sevilen aktivitelere katılmak bu durumu hafifletmek için önemlidir. Ayrıca yalnızlık hissi yaşayan bireylerin, psikolog veya terapistlerden destek almaları faydalı olabilir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir