Eta Aquarid Meteor Yağmuru: Nereden, nasıl izlenebilir?

Eta Aquarid Meteor Yağmuru, Gözlem İpuçları ve Özellikleri

Gökyüzünün en muhteşem görsel şölenlerinden biri olan Eta Aquarid meteor yağmuru, şu günlerde en yüksek noktasına ulaşacak ve meraklılarının atmosferden geçen sayısız meteoru görme fırsatı olacak.

Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan kopan parçaların neden olduğu bu meteor yağmuru, NASA’ya göre hızla hareket eden göktaşları ve uzun, parlak kuyruklarıyla bilinmektedir.

5 ve 6 Mayıs tarihlerinde en yoğun aktivitesini yaşayacak olan Eta Aquarid meteor yağmurunda, karanlık ve kırsal bölgelerde saatte 50 meteor görülebileceği tahmin edilmektedir.

Güney yarımküredeki gözlemcilerin en iyi manzarayı yakalayacağı düşünülürken, kuzey yarımküredeki izleyicilerin özellikle ışık kirliliği olmayan kırsal alanlarda saatte 10 meteora şahitlik edebileceği belirtilmektedir.

20 Nisan’dan beri aktif olan Eta Aquarid meteor yağmuru, farklı uzmanlara göre en yoğun etkinliğini 5 veya 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecektir.

Gözlemcilerin en iyi sonuçları alabilmek için sabaha karşı 03:00 ile güneşin doğuşuna kadar gökyüzüne bakmaları tavsiye edilmektedir. Türkiye’den de aynı saatlerde meteorların gözlemlenebileceği belirtilmektedir.

En iyi deneyimi yaşamak isteyenler, gözlerini karanlığa en az 30 dakika alıştırarak meteorları daha rahat gözlemleyebilirler. Hızlı geçen meteorlar nedeniyle teleskop veya dürbün gerekmeyecektir.

5-6 Mayıs tarihlerinde zirvesini yaşayacak olsa da Eta Aquarid meteor yağmuru, mayıs ayının sonuna kadar hafifleyerek devam edecektir.

  • Yılın ilk meteor yağmuru hakkında detaylar ve gözlem ipuçları
  • Geminid meteor yağmurunu ne zaman ve nereden gözlemleyebilirsiniz?

Halley Kuyruklu Yıldızı ve Eta Aquaridlerin Özellikleri

Eta Aquarid meteor yağmuru, aslında Dünya’nın yakınından son olarak 1986 yılında geçen Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bir mirasıdır.

Her yıl, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın geride bıraktığı toz izi yakınından geçerken meteor yağmurları yaşanmaktadır.

Kuyruklu yıldızdan kopan ve kum tanesinden küçük parçacıklar, Dünya’nın atmosferine saatte 65 kilometre hızla girerek çarpma yapmaktadır.

Parçacıkların atmosfere hızlı girişi yoğun bir sürtünme oluşturur ve buharlaşarak parlak ışıma meydana getirir, bizim gözlemlerimizde bu olayı meteorolar olarak algılarız.

Eta Aquarid meteorları, yavaş meteor yağmurlarının aksine hızlı ve keskin ışımalar yaratarak ışık izleri oluştururlar.

Bazı durumlarda kuyruklu yıldızdan kopan parçalar daha büyük olabilir ve ateş topları şeklinde parlak ışımalar meydana getirebilirler, bu da meteor yağmurunun en ilgi çekici anlarından biridir.

Mayıs ayında Eta Aquarid gözlemlemenin yanı sıra, 12 Mayıs’ta dolunay, 27 Mayıs’ta yeni ay ve 22-24 Mayıs arasında Ay, Venüs ve Mars’ın gökyüzündeki buluşmasına tanık olabilirsiniz.

  • Geminid meteor yağmuru nedir ve bu akşam nereden izlenebilir?
  • Fotoğraflar eşliğinde Perseid meteor yağmuru gözlemleri

Related Posts

ChatGPT’nin saatlerce çalışmanıza gerek bırakmayan yeni ücretsiz aracı… Nasıl etkinleştirilir?

ChatGPT, artık zaman alıcı araştırma süreçlerini tamamen üstlenen “Derinlemesine Araştırma” özelliğini ücretsiz olarak sunuyor.

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kesintisi NASA’yı etkiliyor. Bu kapsamda 6 milyar dolarlık kesinti yapılacak.

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın reklam imparatorluğunu parçalamak istiyor

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), teknoloji devi Google’a karşı açtığı antitröst davasında önemli bir eşiği daha geçti. Mahkeme, şirketin dijital reklam teknolojileri alanında rekabete zarar verdiğine hükmetmişti. Şimdi ise gözler eylül ayında …

Bilim insanları “kara delik bombası” yaptıklarını açıkladı

Bilim insanları teorik olarak uzun süredir varlığı bilinen ancak şimdiye dek hiç gerçekleştirilmemiş bir konsepti hayata geçirdiklerini duyurdu: Kara delik bombası. Ancak endişeye gerek yok; bu “bomba” ne gerçek bir kara delik içeriyor ne de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir