Çin’den şaşırtan faiz kararı

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını ve Faiz Oranlarını İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken, aynı zamanda kısa vadeli borç faizlerinde de indirime gitti.

PBoC’dan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan düşürülecek. Bu kararın piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) likidite enjekte etmesi bekleniyor.

Çin’deki her finans kuruluşu için ayrı zorunlu karşılık oranı uygulanırken, yapılan bu indirimin zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasını yüzde 6,2’ye çekeceği tahmin ediliyor. Bu, 2025 yılında zorunlu karşılık oranlarında yapılan ilk indirim olma özelliği taşıyor. Daha önce PBoC, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık zorunlu karşılık oranı indirimleri yapmıştı.

Gece, Hafta ve Ay Sonu Faiz Oranlarında İndirim

Bunun yanı sıra PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirime gitti.

8 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak olan indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, gecelik faiz oranı yüzde 2,25’e, haftalık faiz oranı yüzde 2,4’e ve aylık faiz oranı ise yüzde 2,75’e düşürülecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit kaldı.

Ters repo işlemleri, Merkez Bankası’nın ileri tarihlerde menkul varlıkları geri almak üzere satın alarak piyasaya likidite enjekte ettiği işlemlerdir. SLF ise Çin bankalarının merkez bankasından kısa vadeli kredi almasını sağlar.

Bu indirim kararlarının, “orta derecede gevşek para politikası” uygulamayı ve reel ekonomiye destek sağlamayı amaçladığı belirtildi.

ABD ile Müzakereler Sonrası Alınan Karar

Para politikası tedbirleri, Çin ve ABD’nin karşılıklı tarife artışları ile tırmanan ticaret geriliminin çözümü için müzakerelere başlayacaklarını açıklamasının ardından geldi.

ABD yönetimi, Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini duyurduktan sonra Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, ticaret ortaklarına karşı yerel esaslara dayalı tarifeler uygulama kararı almıştı. Çin’in bu hamleye karşılık vermesiyle iki ülke arasında bir tarife savaşı yaşanmış, ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e kadar artırmıştı.

Related Posts

Ünlü firmaya dava: Hamburgerleri olduğundan büyük gösteriyor

Ünlü firmaya dava: Hamburgerleri olduğundan büyük gösteriyor

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Emekli promosyonlarına mayıs dokunuşu: Bankalar kesenin ağzını açtı

Kamu ve özel bankalar, emekli maaşlarını taşıyan vatandaşlara cazip promosyon fırsatları sunuyor. 2025 Mayıs ayı itibarıyla bazı bankalar 15 bin TL’ye kadar nakit destek sağlarken, promosyon tutarları emekli maaşına göre belirleniyor. İşte banka banka güncel promosyon tutarları ve detaylar…

Dolar/TL ne durumda? İşte güncel döviz kurları

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip edilen döviz kurları haftanın ikinci gününde ne durumda? Güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? İşte …

Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılı itibariyle e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artışla 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yüzde 19” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir