Altın piyasası irtifa kaybetse de 2.000 doların üzerinde nötr bölgede sıkışmış durumda. Ancak bir araştırma şirketi, altının enflasyon ve finansal piyasa risklerine karşı önemli bir koruma olmaya devam ettiğini söylüyor. Bu yüzden, değerli metalin yıl ilerledikçe yükseleceğini tahmin ediyor.
Fed haricinde altın fiyatlarını destekleyecek bir çok faktör var!
BCA Research analistleri, 2024 görünüm tahminlerinde altın fiyatlarının bu yıl 2.200 dolara yükselmesini beklediklerini söylüyorlar. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, birçok altın yatırımcısı gevşeme işaretleri için Federal Resesrve’i izlemeye devam ediyor. BCA analistleri ise yeni yılda altın fiyatlarının yükselmesini destekleyecek pek çok başka faktör olduğunu belirtiyor.
ABD para politikasına bakıldığında BCA, Fed’in faiz oranlarını piyasaların beklediğinden daha yavaş düşürmesini bekliyor. Halihazırda, merkez bankası bu yıl üç potansiyel faiz indirimi sinyali veriyor. CME FedWatch Tool piyasaların Fed Fonları oranının yıl sonuna kadar %4,00’ün altına düşeceğini gördüğünü gösteriyor. Aynı zamanda BCA, faaliyetler yavaşlasa bile daha uzun süreli yüksek faiz oranlarının ekonomiyi resesyona itmesini beklemiyor. Montreal merkezli araştırma şirketi, düşen enflasyon baskıları ve sağlıklı ücretlerin reel tüketimi artırarak ekonomik faaliyeti desteklemesi gerektiğini söylüyor. Bu bağlamda analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Pandemi sonrası ücretler arttı. Sonuç olarak, hane halkları satın alma güçlerinin arttığını görecek. Yani reel harcanabilir gelir yükselecek. Açık iş başına düşen işsiz sayısı Covid-19 öncesinde görülen oranların neredeyse iki katından salgın öncesi seviyelere dönüyor gibi görünse de bu durum kısa vadede devam edecektir.
Enflasyonun Fed’in hedefine kadar düşmesi zor!
Enflasyonun düşmesini beklese de, BCA enflasyonun Fed’in %2’lik hedefine ulaşmasının olası olmadığını söylüyor. Bunun da altını cazip bir uzun vadeli enflasyon koruması haline getireceğini söylüyor. Dolayısıyla bu da altın fiyatları için destekleyici bit unsur olacak. Analistler aynı zamanda, artan devlet borçları, jeopolitik belirsizlik ve değişen küreselleşme eğilimlerine dikkat çekiyor. Bunların uzun vadeli enflasyonu destekleyeceğini öngörüyorlar. Buradan hareketle analistler, şu açıklamayı yapıyor:
Artan federal borç, Fed’in mali baskınlık operasyonel moduna zorlanma olasılığını artırıyor. Bu yüzden, orta-uzun vadeli bir enflasyon riski olmaya devam ediyor. Küresel ekonomik parçalanma, iyi gelişmiş tedarik zincirlerini zayıflatarak ve kaynak dağılımını daha verimsiz hale getirecektir. Bu nedenle orta-uzun vadede bir enflasyon riski olmaya devam ediyor.
Jeopolitik belirsizlik ve merkez bankası alımları altın fiyatını destekleyecek
Analistler ayrıca jeopolitik belirsizliğin 2024 yılına kadar altının güvenli liman cazibesini desteklemesini bekliyor. Yeşil enerjiye geçişin ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için hammaddeleri güvence altına alma yarışının küresel olarak jeopolitik gerilimleri sıkılaştıracağını söylüyorlar. Bu bağlamda, “Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Doğu ve Güney Çin denizlerindeki gerilimler yüksek seyretmeye devam ediyor ve artacak. Savaşlar sürdükçe ve daha geniş çaplı kinetik çatışmalar olasılığı arttıkça bu da bir enflasyon riskidir.” değerlendirmesini yapıyorlar.
Altın fiyatlarını 2024 yılına kadar destekleyen son faktör ise güçlü merkez bankası talebinin devam etmesi. Analistler, artan jeopolitik gerilimlerin dünyanın rezerv para birimi olarak ABD doları üzerinde baskı yaratacağını söylüyorlar. Bunun da altını cazip bir parasal metal haline getireceğini belirtiyorlar. Bu doğrultuda analistler, şu hususların altını çiziyor:
Dünya Doğu-Batı ticaret bloklarına ayrıldıkça, devam eden ticari parçalanma eğilimi, ABD doları merkezli bir para sistemine olan ihtiyacı zorlayacak. Ayrıca, artan küresel ekonomik politika belirsizliğinin ortasında Merkez Bankalarının güvenli bir liman olarak altına yöneldiğini göreceğiz.
Bu arada BCA, 2022 Kasım’dan bu yana long altın yatırımı yapıyor. Bu işlemlerine %15’in üzerinde getiri elde ettiğini belirtiyor.