Bilim insanları, deniz ürünü ağırlıklı beslenmenin, “sonsuz kimyasallar” diye de bilinen perflorlu ve poliflorlu alkil maddelere (PFAS) maruz kalma oranını artırdığını belirledi.
ABD’deki Darthmouth Üniversitesi’nden araştırmacılar, çalışmada deniz ürünlerinin en sık tüketildiği New Hampshire ve New England eyaletindeki verileri kullandı.
Akademik dergi Exposure and Health’de 12 Nisan’da yayımlanan araştırmada, mezgit, ıstakoz, somon, karides ve ton balığı gibi sık tüketilen deniz ürünlerindeki PFAS oranları incelendi.
Araştırmada en fazla PFAS’nin karides ve ıstakozda bulunduğu bildirildi.
Bulgulara göre karides etinin bir gramında 1,74 nanogram PFAS var. Istakozdaysa bu rakam 3,30 nanogramı buluyor
PFAS’lerin çevrede çok yaygın görüldüğüne dikkat çeken bilim insanları, bu zararlı maddelerin deniz ürünlerine nereden ve nasıl girdiğini tam olarak tespit edemediklerini belirtti.
Araştırmanın başyazarı Kathryn Crawford, PFAS riskine işaret ederek “deniz ürünü tüketiminde aşırıya kaçmadan dengeli bir diyetle beslenilmesi gerektiğini” belirtti.
Birçok farklı eşyanın üretiminde kullanılan ve 4 bin 700’e yakın farklı kimyasal içeren PFAS, karaciğer hasarının yanı sıra tiroid, obezite ve kanser gibi hastalıklara yol açabiliyor.