Havalimanı Fiyatları Tüketiciyi Zorluyor

Havalimanlarında Fiyatlar Yüksek: Tüketici Hak Arama Derneği Uyarıyor

Havalimanlarında gıda fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Tüketici Hak Arama Derneği Hukuk İşleri Başkanı Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, ülkemizde serbest piyasa koşullarının geçerli olduğunu ancak tüketiciyi koruma altına alan hukuki düzenlemeler bulunduğunu belirtti. Çavuşoğlu, tüketicinin korunması adına fiyat denetimlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, havalimanlarında su, kahve ve atıştırmalık gibi ürünlerin şehir merkezine göre oldukça yüksek fiyatlarla satıldığını ifade ederek, tüketicilerin bu durumdan şikayetçi olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, havalimanı işletmelerinin serbest piyasa kuralları çerçevesinde fiyat belirleme hakkına sahip olmalarına rağmen, fiyatların genel piyasa ortalamasının üzerinde olmasının tüketicileri zor durumda bıraktığını dile getirdi.

Çavuşoğlu ayrıca, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine atıfta bulunarak, aşırı fiyat artışlarının tüketiciyi mağdur edici bir unsur olarak değerlendirilebileceğini ve bu durumda cezai işlem uygulanabileceğini ifade etti. Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyat artışları konusunda denetimler yapabileceğini de belirtti.

Havalimanı işletmelerinin tüketicilerin geri bildirimlerini dikkate aldığını belirten Çavuşoğlu, bazı düzenlemelerin tüketici talepleri doğrultusunda hayata geçirildiğini ve bu şekilde yolcu deneyiminin iyileştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Sonuç olarak, tüketiciler fiyat politikaları konusunda bilinçli olmalı ve haklarını aramalıdır. İşletmelerin tüketici şikayetlerini dikkate alarak fiyat politikalarını gözden geçirmesi ve yetkili mercilerin denetim mekanizmalarını geliştirmesi gerekmektedir. Bu nedenle tüketicilerin havalimanlarındaki fiyat politikalarına ilişkin öneri ve şikayetlerini resmi kanallar aracılığıyla iletmeleri önem taşımaktadır.

Tüketiciler, görüş ve şikayetlerini havalimanı yönetimlerine, Ticaret Bakanlığı’na, e-Devlet üzerinden veya Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi aracılığıyla iletebilirler. Yetkililer, tüketici taleplerini dikkate aldıklarını ve fiyatlandırmalar konusunda denge sağlamak adına çalıştıklarını belirtmektedir.

Related Posts

230 yöneticiyi işten çıkarıyor

Hollanda merkezli çok uluslu bankacılık şirketi ING küresel çapta üst düzey yöneticileri işten çıkarıyor. ING yaptığı açıklamada yaklaşık 230 yöneticiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 20 milyon 22 bin 845 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 21 milyon 527 bin 90 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

Karpuzu tarlada kalan çiftçi: Bir daha karpuz ekmeyeceğim

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını söyleyerek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz, çiftçiliği bırakmamız lazım” ifadelerini kullandı.